Skip to content Skip to footer

Wagi z klasą

Waga gastronomiczna to fundament pracy restauracji, gabinetów dietetycznych, oraz coraz częściej obowiązkowy element kuchni. Tego typu wagi są pomocnym narzędziem przy precyzyjnym ważeniu produktów spożywczych oraz komponowaniu codziennej diety. Przeczytaj artykuł i poznaj tajemnice wag gastronomicznych.

Jak wybierać wagi gastronomiczne?

Każda waga gastronomiczna powinna spełniać określone wymagania techniczne i parametry jakościowe. Przede wszystkim waga powinna posiadać potwierdzony certyfikat jakości i gwarancję. Wykonana powinna być z powłoki bezpiecznej dla żywności i trwałej czasowo.

Warto by powierzchnia wagi wykonana była z wytrzymałego szkła hartowanego co ułatwia mycie i czyszczenie. Wybierając wagę dbajmy o to by była smukła, kompaktowa ponieważ taka waga mieści się w niewielkiej przestrzeni kuchni co stanowi niewątpliwą zaletę i atut tego typu urządzeń.

Gdzie stosuje się wagi gastronomiczne?

Wspomniane urządzenia są wykorzystywane w rozmaitych dziedzinach usług i przemysłu. Powszechne jest też stosowanie ich do codziennych potrzeb w domach prywatnych. Nakreślając temat wag spożywczych nie sposób pominąć występujących na rynku typów tych wag.

Najbardziej precyzyjne są wagi do przypraw. Posiadają one małą płytę ważącą i drobny, lecz bardzo szczegółowy zakres pomiarowy sięgający setnych części grama. Zupełnym przeciwieństwem są tak zwane wagi platformowe dla przemysłu spożywczego mogące ważyć całe tony żywności. Pomiędzy dwoma skrajnymi rodzajami plasują się małe, poręczne gastronomiczne wagi domowe.

Waga gastronomiczna w przemyśle spożywczym

Zastosowania wag gastronomicznych w przemyśle przetwórstwa spożywczego są tak różnorodne jak wspomniana branża. Wagi typu super dokładnego stosowane przy produkcji przypraw i orzechów stanowią ważny sektor, uzupełniają je dokładne ale duże przemysłowe wagi spożywcze do produkcji kaw i herbat. Innym zastosowaniem wag precyzyjnych są wagi pomiarowe do jajek w przetwórniach i pakowalniach jaj. Wagi tego typu wyposażane są w specjalne wkładki, mające zmniejszyć tarcie i zabezpieczyć jaja przed uszkodzeniem.

Ciekawostką jest modyfikacja wag do produktów nietypowych takich jak miód czy masło orzechowe, mogąca być podpinana do kotła produkcyjnego. Wynalazkiem, będącym na etapie prób prototypowych jest natomiast waga wkładkowa, która miałaby ważyć towary poprzez ich dotknięcie i przenikanie impulsu elektromagnetycznego. Obecnie nie wiadomo, czy patent ten wyjdzie z fazy testów, gdyby to się udało bez wątpienia dokonałaby się rewolucja na rynku wag.

Wagi gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl